top of page
Sparkling-treat.jpg

Lider du av aktiv akne, ärr eller pigmenteringar efter akne?

Man kan behandla akne på flera olika sätt, därför rekommenderar vi på Linné Hudklinik i Stockholm kan du alltid börja med att boka en kostnadsfri konsultation hos en av våra hudterapeuter för att ni tillsammans ska kunna lägga upp en plan så att du får det bästa möjliga resultatet individanpassat efter din hud.

Vill du ha behandling samma dag boka då en skräddarsydd ansiktsbehandling där även en grundläggande behandling för ditt hudtillstånd genomförs. Det är alltid att rekommendera att göra en djuprengöring när man påbörjar en aknebehandling. 

Vi kommer även rekommendera vilka hemvårdsprodukter som bäst är lämpande för dig och din hud. 

AKNE

Vi på Linné Hudklinik erbjuder flertalet olika behandlingar för att behandla aktiv akne, akneärr samt pigmenteringar efter akne. 

Man kan behandla akne på flera olika sätt, därför rekommenderar vi på Linné Hudklinik att du alltid börjar med att boka en kostnadsfri konsultation hos en av våra hudterapeuter för att ni tillsammans ska kunna lägga upp en plan så att du får det bästa möjliga resultatet individanpassat efter din hud.

När vi börjar att behandla akne är vår Clear up ansiktsbehandling ett bra första steg för att förbereda huden på kommande behandlingar. Vid en Clear up behandling ingår hudanalys, rengöring, peeling, portömning, en behovsanpassad ansiktsmask samt avslutande produkter. Våra terapeuter hjälper även dig att lägga upp en plan för kommande behandlingar samt rekommenderar produkter för hemmabruk som passar just din hud. 

Att Jobba med hudvårdsprodukter hemma kan hjälpa till ytterligare med att få bukt med din akne samt att det hjälper dig att få snabbare och bättre resultat av dina behandlingar för att man ger huden bästa möjliga förutsättningar. Boka gärna en konsultation med våra hudterapeuter för att få hjälp med vad din hud behöver just nu. 

Behandlingar för aktiv akne: 


Clear up ansiktsbehandling
IPL
Dermapen
Diamond glow 

Behandling för akneärr:


Secret RF 
Dermapen 


Behandling pigmenteringar akne:


PRX-T33
Dermapen
IPL
Kemisk peel

FRÅGOR & SVAR -  AKNE

Varför får man akne?

Fyra faktorer orsakar akne:

Det finns fyra patofysiologiska faktorer som orsaker till akne. För att förhindra att akne uppkommer måste så många som möjligt av dessa fyra faktorer motverkas eller normaliseras.

1.Talgproduktion

I början av puberteten eller strax innan puberteten ökar produktionen av manligt könshormon, testosteron, vilket stimulerar talgkörtlarna hos både killar och tjejer till att bilda mer hudfett. Detta gör att huden blir fet.

2.Celltillväxt

När mängden hormoner ökar påverkas keratinocyterna i epidermis (överhuden) att dela sig och mogna (differentiera) i en högre takt än normalt. Högre mängd omogna celler kan leda till att det bildas en propp i talgkörtelkanalen.

 

En hårsäck som under hormonell påverkan har täppts till kallas en mikrokomedon. Mikrokomedonen är förstadiet till de flesta andra aknelesioner, dessa syns oftast inte med blotta ögat. Efter ett antal veckor kan mikrokomedoner utvecklas till pormaskar: små vita, lätt upphöjda prickar dvs slutna komedoner och några har en svart punkt i mitten en så kallad öppen  komedon. Inne i pormasken finns fett, hudceller och normalt förekommande hudbakterier.

 
3.Bakterietillväxt

En ökad produktion av talg och den tillproppade talgkörtelkanalen gör att den producerade talgen inte längre kan rinna ur hårsäcken. Den naturligt förekommande bakterien Propionibacterium acnes (P. acnes) gillar den ansamlade mängden talg och den anaeroba (syrefattiga) miljön. P. acnes ökar därför.

 
4.Inflammation i huden

Bakterien P. acnes bryter ned talgen till fria fettsyror som tillsammans med andra mediatorer kan trigga en inflammation i talgkörteln och dess omgivande vävnad. Om det uppstår en inflammation bildas en inflammatorisk aknelesion, en så kallad finne. Pormaskar (komedoner) kan utvecklas till finnar (papler och pustler), men inte alltid. En del inflammatoriska lesioner kan debutera direkt från mikrokomedonen.

Det finns fler olika sorters akne

1. Komedoner, Komedonakne 


Icke-inflammerade pormaskar; stängda komedoner syns som små upphöjningar på huden och öppna komedoner (svarta prickar ”black-heads”). Vid komedonakne ses framför allt komedoner, medan det inflammatoriska inslaget är sparsamt.

 

2. PAPLER/PUSTLER, Papulopustulös Acne

Inflammerade papler och pustler (finnar).
Papulopustulös akne domineras av inflammatoriska lesioner (papler och pustler), där ärrläkning kan förekomma.

3. Akne Vulgaris

Inflammationer och pormaskar.

4. NODULOCYSTISK AKNE 

Här rekommenderas antibiotika behandling.​ Knölakne, cystor. Vid nodulocystisk akne ses djupare infiltrat (noduli) och pusfyllda cystor, ibland konfluerande (hopsamling). Vid denna form är ärrläkning regel. Det är därför viktigt att behandla tidigt.

5. AKNE CONGLOBATA

Allvarlig form av knölakne, här behövs stark medicinering och besök hos läkare för antibiotika behandling.

bottom of page